מה היום?
במאמר זה נעדכן את ניתוח חברת טסלה שביצענו במרץ 2021 וננסה להעריך שוב כמה תהיה שווה החברה ב- 2025 וב- 2030 ומדוע מחירה הנוכחי הוא הזדמנות להגדלת השקעותינו במניה.
העתיד לא ידוע ולכן, לגבי העתיד, כל מה שנוכל לעשות עתה הן הערכות המבוססות על העובדות הידועות לנו עד היום וכן על פרמטרים אחרים כמו יעדיי החברה, ביצועי החברה בעבר והידע שלנו לגבי החברה והסביבה התחרותית שלה.
למי שאין זמן לקרוא את כל המאמר ולהיכנס לחישובינו, רק נסכם כאן את השורה התחתונה: שוויה של טסלה ב- 2025 יהיה קצת יותר מ 2.5 טריליון דולר ללא שירות הרובטקסי (שירות הסעות המשתמש בנהיגה אוטונומית ללא נהג) ו- 7.2 טריליון עם שירות הרובוטקסי בהנחה שהשירות יושק ב- 2024. ב- 2030 שווי החברה יהיה 18 טריליון דולר ללא שירות הרובטקסי ו- 50 טריליון עם שירות הרובוטקסי.
שימו לב שיש הבדל משמעותי בשווי החברה בין מצב בו תצליח טסלה לפתח את תוכנת הנהיגה האוטונומית עד 2023 ולהכניס את שירות הרובוטקסי ב- 2024, לבין מצב בו לא תצליח החברה בפיתוח המערכת או ששירות זה ידחה כמה שנים. אילון מאסק מאמין שכבר השנה יושלם הפיתוח ברמה סבירה.
את החישובים ערכנו תחת הנחות סבירות עד פסימיות, כי ככל שנהיה בטוחים יותר בעתידה של החברה, נוכל לנצל את הירידות במחיר המניה בצורה נחושה יותר, תוך הבנה כללית שבסבירות גבוהה מחיר המניה בטווח הארוך ישקף את ביצועי החברה. הכל בסופו של יום, עניין של סבירויות ובהשקעות, כשהסבירות גבוהה, עלינו לפעול תוך ידיעה שאנו עלולים גם לטעות.
מה החזון של טסלה
החזון של טסלה הוא להאיץ את מעבר העולם לשימוש באנרגיה בת-קיימא ומחזון זה נובעות כמעט כל פעולותיה. טסלה מייצרת כלי רכב חשמליים בקטגוריות שונות המשתמשים באנרגיה חשמלית. המטרה לייצר את החשמל ממקורות בני קיימא נקיים כמו אנרגיית השמש הרוח ועוד. לכן טסלה גם מייצרת פאנלים סולאריים וגגות סולאריים לייצור חשמל מאנרגית השמש, סוללות בגדלים שונים לאגור אנרגיה זו לשימוש ברכבים, בבתים פרטיים או בתחנות כוח. טסלה גם מייצרת כמעט את כל הרכיבים והתוכנות למוצריה וכן רובוטים למערך הייצור שלה ורובוט אנושי לעבודות שונות בעתיד.
עד לפני כ- 5 שנים פעלה טסלה למימוש חזונה כמעט לבדה. רק בשנתיים האחרונות המעבר לרכבים חשמליים נהפך לנחלת הכלל וכבר ברור לרוב האנליסטים וקובעי המדיניות האנרגטית שתוך כמה שנים רוב הרכבים המיוצרים יהיו חשמליים.
טסלה פועלת מתוך דחיפות גדולה להגדלת כושר הייצור שלה תוך הבנה שהמעבר לשימוש באנרגיה נקיה ובת קיימא חשוב לעולם בוא אנו חיים. כמובן שכמו כל חברה, טסלה גם מעוניינת לייצר הכנסה גבוהה ורווחים כדי לצמוח ולממש את חזונה וכדי לייצר ערך לבעלי המניות.
ממה טסלה עושה כסף
טסלה מייצרת הכנסות מ:
· מכירת רכבים חשמליים מסוגים שונים,
· מכירה ושימוש בסוללות לרכבים מגדלים שונים,
· מכירה ושימוש בסוללות לחברות חשמל, בתים פרטיים, וכו'
· מכירת פאנלים סולאריים וגגות סולאריים.
· כמו כן טסלה מוכרת חבילות תוכנה כשחבילת התוכנה העיקרית שלה כעת היא תוכנת ה- FSD ( Full Self Driving), לנהיגה אוטונומית.
כאמור, שווי החברה בטווח הארוך יקבע לפי ביצועי החברה: מכירות, רווחים, שולי הרווח, קצב גדילה, מיצובה התחרותי של החברה מול מתחרים פוטנציאלים, גודל השוק ופרמטרים נוספים.
בהמשך המאמר ננתח מה יהיו ביצועי החברה בשנים הבאות.
תחום הרכב של טסלה
בדו"ח הרבעון הרביעי של 2020 העריכה טסלה במכתב למשקיעים שתוכל להגדיל את כמות הרכבים המיוצרים השנתית בלפחות 50% בממוצע בשנים הבאות, כאשר בשנתיים הבאות, 2021 ו- 2022, הצמיחה תהיה אף גבוהה יותר בשל השלמת המפעלים בברלין ובטקסס וההרחבות במפעלים בשנחאי ובקליפורניה. ב- 2020 ייצרה החברה 500,000 רכבים וכיום אנו יודעים שב- 2021 היא ייצרה ומכרה 936 אלף רכבים שזו עליה של 87%. זאת, עוד לפני תחילת הייצור במפעלים החדשים שבברלין ובטקסס. לחברה יש כיום צי של למעלה משני מיליון רכבים בכבישים.
בהנחה שאין בעיית ביקוש למוצרי טסלה, ולאחר בחינת זמני ההמתנה הארוכים למזמינים חדשים ברור שאין בעיה כזו, נוכל לחשב את כמות המכוניות שטסלה תמכור בשנים הבאות לפי קצב ייצור המכוניות. כאמור קצב גדילת הייצור היא כ- 50% לשנה, כאשר ב- 2022, 2023 ו- 2024 קצב הגדילה יהיה אף גבוה מ- 50% כי החברה פותחת את מפעליה בטקסס וברלין תוך המשך גדילת יכולת הייצור במפעלים קיימים (אלו הערכות שחברת טסלה סיפקה). מכאן שנוכל לתקן את קצב הגדילה שהערכנו במרץ 2021, מ- 40% ל- 45%, שזו עדיין הערכה שמרנית, ולהעריך את הכמויות שייצרו עד 2030. שימו לב שמלבד השנתיים הראשונות קצב הגדילה בחישובינו נמוך מהערכות החברה!
שינוי בהנחות שלנו:
קצב הגדילה בייצור הרכבים לאחר השנתיים הבאות (2022 ו- 2023) יהיה 45% ולא 40% שנראית היום הערכה נמוכה מידיי. כיום טסלה גדלה בקצב של 80-100% משנה לשנה.
לאור תוצאות הרבעון השני, השלישי והרביעי של 2021 וכן 2021 כולה (עדיין אין את דוחות הרבעון הרביעי הסופיים אך יש את מספר הרכבים שיוצרו בו), אפשר לעדכן גם את שאר הערכות שעשינו במרץ 2021:
מחיר הרכב הממוצע יהיה 48,000 דולר למרות שכיום הוא מעל 50,000 דולר. זאת, בהנחה שבשנים הבאות מחירי הרכבים ירדו מצד אחד עם הגדלת היצע הרכבים החשמליים וכאשר יושקו דגמים זולים יותר, ומצד שני יושקו דגמים יקרים יותר כמו הסייברטראק והרודסטר. גם האינפלציה תייקר את מחיר הרכבים נומינאלית.
הרווח הגולמי של טסלה עולה מ- 25% ל- 30% כי כבר ברבעון הרביעי של 2021 הוא יעלה ל- 30% להערכותינו (ולהפתעת רוב האנליסטים). ברבעון השלישי של 2021 הוא היה כבר 28%. רווח גולמי כה גבוה הוא נדיר בתעשיית הרכב בו מקובל רווח גולמי של 10%-20%. הרווח התפעולי עשוי להיות גדול מ- 18%, שוב, חריג בתעשיית הרכב.
תחת הנחות אלו המכירות רק של תחום הרכב יהיו בסביבות 250 מיליארד דולר ב- 2025 ו- 1.6 טריליון דולר ב- 2030 עם רווח גולמי של 493 מיליארד דולר.
אם ניקח מכפיל מכירות של 10 (לחברה שגדלה ביותר מ- 45% בשנה מכפיל מכירות של 10 הוא סביר) על המכירות של טסלה בתחום הרכב ב- 2025 ו- 2030 הרי ששוויה של טסלה ב- 2025 יהיה קצת יותר מ 2.5 טריליון דולר, וב- 2030 שווי החברה יגיע ל- 12.8 טריליון דולר (מכפיל מכירות קטן יותר של 8). בערך פי 10 מהיום. ב- 2030 נחשב את שווי החברה עם מכפיל מכירות נמוך יותר, של 8, כי אנו מעריכים שבשלב זה טסלה כבר תהיה החברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם ולכן המכפילים שלה ירדו ויהיו שמרניים יותר.
חישוב השווי לפי רווח
גם אם נחשב את שווי החברה לפי הערכותיה של טסלה ל- 2030 הרי שנגיע לשווי דומה:
טסלה מתכוונת למכור ב- 2030 20 מיליון רכבים.
בהנחה שמחיר רכב ממוצע הוא 48,000 דולר,
נוכל לחשב את סך כל מכירות החברה: 1.6 טריליון בערך.
עם שולי רווח נקי של 20% אליו תגיע טסלה בשל ירידת מחירי סוללות ויעול, הרווח הנקי יהיה: 326 מיליארד דולר.
כאשר נחשב את שווי החברה עם מכפיל רווח של 35 (לדוגמה, זהו מכפיל הרווח של מיקרוסופט, של אפל הוא 30 אך החברה אינה גדלה ושל אמזון הוא 63): 11.424 טריליון דולר. לא רחוק מהסכום אליו הגענו עם מכפיל מכירות של 8.
תחום האנרגיה של טסלה
לפי מאסק, תחום האנרגיה בטסלה ייצר הכנסות דומות לתחום הרכב ואף גבוהות יותר בעתיד. כללית, ההיקף הכספי של תחום האנרגיה בעולם היום גדול מתחום הרכב.
לפני פחות משנה, לאחר הפסקות חשמל כלליות בטקסס, טסלה פתרה את בעיית ייצוב רשת החשמל של טקסס בעזרת התקנת מצבור סוללות מגה-פאק. בלומברג דווח כי טסלה התקינה מגה פרויקט של סוללות ליד יוסטון, כדי לסייע בייצוב רשת החשמל של טקסס. הפרויקט ממוקם באינגלטון, טקסס, והוא מערך סוללות בהספק כולל של 100 מגה וואט (המספיק להפעלת קירור ב- 20,000 בתים ביום חם).
למעלה, מערך סוללות מגה-פאק של טסלה.
זו דוגמה לעסקי האנרגיה של טסלה. החברה פתרה בצורה דומה את בעיות רשת החשמל של דרום אוסטרליה, קליפורניה, הוואיי ועוד. העומס על רשתות החשמל בגלל שינויים במזג האוויר וריבוי הרכבים החשמליים, צפוי לגבור. חיבור סוללות ענק שיכולות לאגור עודפי אנרגיה ולייצב את רשת החשמל, הוא חלק קריטי בפתרון. טסלה תודיע על עשרות פרויקטים כאלה בעתיד.
הכנסות האנרגיה של טסלה הגיעו לשיא כל הזמנים, 750 מיליון דולר, ברבעון הרביעי של 2020, ונראה שהזינוק בעסקי האנרגיה רק התחיל. עם התקנת סוללות המגה-פאק, פאוור-פאק, גגות וקולטים סולאריים, והיצע הולך וגדל של סוללות, אפשר לצפות לצמיחה אדירה בהכנסות האנרגיה של טסלה.
הכנסות האנרגיה הרבעוניות של טסלה
בהנחה שבשנים הבאות עסקי האנרגיה יהיו בסדרי הגודל של עסקי הרכב, כפי שהעריך מאסק, הרי שהמכירות של טסלה בשני סקטורים אלו (רכב ואנרגיה), יהיו כ- 3 טריליון דולר ב- 2030 , אם כי עיסקי האנרגיה פחות רווחיים.
בהנחה של שווי חברה עם מכפיל מכירות 8, טסלה תהיה שווה 24.2 טריליון דולר.
גם כאן, אם נניח שעיסקי האנרגיה פחות רווחיים עבור טסלה מאשר עסקי הרכב נוכל להניח שהרווח הכולל יהיה נמוך יותר ועם מכפיל רווח של 30 נגיע לשווי חברה של כ- 18 טריליון דולר.
אך הערכת השווי כלל לא מסתיימת כאן...
תחום הנהיגה האוטונומית – ה- ROBOTAXI
כאמור, הסיפור הגדול של טסלה הוא הנהיגה האוטונומית שבו היא משקיעה משאבים רבים ומקדימה את המתחרים בלפחות 5 שנים. בעזרת תוכנת בינה מלאכותיתזו, טסלה תיצור אפליקציה להסעות שיתופיות, בדומה לאובר וליפט, אך ללא נהג אנושי ברכב ולכן זול בהרבה. הרכב (כל רכב של טסלה שיבחר לנושא) שישמש בשירות הסעות זה מכונה רובוטקסי. תוכנת האינטליגנציה המלאכותית שמשמשת להפעלת הרכב בנהיגה אוטונומית נקראת Full Self Driving (FSD) .
מחיר נסיעה בשירות זה, שאינו משתמש בנהג אנושי, יהיה זול בהרבה משירות דומה עם נהג אנושי. לפי המצגת של טסלה ביום שהוקדש לנהיגה האוטונומית, היא העריכה שעלות ממוצעת של מייל (Mile) נסיעה בשירות זה תעלה 1.30 דולר. זאת, לעומת עלות של 2-2.5 דולר באובר וליפט היום.
טסלה מריצה גירסת בטא של תוכנת ה FSD עם אלפי משתמשים שניבחרו ע"י טסלה והורידו את התוכנה לרכבם, כבר למעלה משנה. החברה מרחיבה את השימוש בגירסת הבטא של ה- FSDבצורה מסיבית. אם אתם בעלי טסלה שממתינים בדריכות לתוכנת ה- FSD החדשה, תוכלו להורידה לרכבכם ע"י לחיצת כפתור, זאת אם הנכם נהגים זהירים מספיק לפי הניקוד האוטומטי של תוכנת הביטוח של טסלה ואם אתם גרים בארה"ב.
אילון מאסק מעריך שטסלה תשלים את התוכנה כבר השנה וזו הייתה הערכתנו לפני שנה. אם אמנם כך, רק ב- 2023 יתחילו להשתמש בה בצורה מסחרית באזורים נבחרים המאשרים נהיגה כזו. אנחנו גם הערכנו שהתוכנה תושלם ב- 2022 והשימוש בה יחל ב- 2023 אך היום אנו דוחים את הנחת ההשקה של התוכנה בשנה כך שתחילת ההכנסות מהתוכנה יהיו ב- 2024. צריך לזכור שכל הרכבים של טסלה היום מצוידים בחומרה הנחוצה לנסיעה כזאת והתוכנה ניתנת להורדה מרחוק לכל הרכבים. כרגע מדובר על ארה"ב בלבד.
רק אתמול צייץ אילון מאסק בטוויטר כי מחיר ה- FSD עולה מ- 10,000 דולר ל- 12,000, כך שכניראה בטסלה משוכנעים שיוכלו להתחיל בהפעלת התוכנה בקרוב. אנחנו יותר ספקניים לאור ניסיון העבר ולצורך החישובים אנו מעדכנים את הערכותינו הקודמות.
מכאן, שאפשר לחשב את ההכנסה של טסלה מצי רכבי הרובוטקסי כשתחילת השירות תהיה ב- 2023 ותחילת ההכנסות ב- 2024:
לפי המצגת של טסלה שנערכה ביום שהוצגה טכנולוגיית הרכב האוטונומי, רכב שישתתף בשירות הרובוטקסי של טסלה ייצר רווח גולמי של כ- 30,000 $ בשנה.
הנתונים וההנחות שהוצגו במצגת (ומוצגים בשקף למעלה) שמרניים ביותר:
1. העלות של כל מייל נסיעה לטסלה תהיה קטנה מ- 0.18 דולר.
2. הרווח הגולמי לכל מייל יהיה 0.65 דולר (בהנחה ש- 50% מהזמן הרכב יסע ריק, בלי נוסעים).
3. כל רכב רובוטקסי ייסע כ- 90,000 מייל בשנה.
4. הרווח הגולמי השנתי לכל רכב יהיה כ- 30,000 דולר.
5. חיי הרכב הם 11 שנה.
יש הערכות שהעלות למייל עבור טסלה תגיע ל- 0.04 דולר ב- 2030, אך כנראה גם מחיר הנסיעה יצטרך לרדת בהתאם אם תתחיל תחרות בהסעות ללא נהג, כך שהרווח הגולמי יישמר פחות או יותר.
אם נהוון את ההכנסות מרכב אחד במשך 11 שנות חייו כרובוטקסי הרי שרכב זה יכניס לנו רווח גולמי של 330,000 דולר. אם כך, לא יהיה כדאי לטסלה למכור רכבים ב- 48,000 דולר בממוצע, אלא כדאי יהיה לה לשמור את הרכבים לעצמה ולהפעילם בשרות ההסעות ללא נהג, או למוכרן בכ- 300,000 דולר. אילון מאסק אף הודה בכך בעקבות שאלה של Disruption Research בטוויטר.
כשנישאל: האם הזמן לקניית מכונית טסלה מוגבל בגלל עליה ניכרת במחיר עם סיום תוכנת ה- FSD ומאסק השיב בחיוב והבהיר: עדיין אפשר יהיה לקנות מכונית טסלה אך במחיר גבוה בהרבה כי שווי מכונית אוטונומית גבוה בהרבה ממכונית לא אוטונומית.
מכאן ברור שטסלה תיקח את רוב הרכבים לשימושה העצמי כרובוטקסי ותמכור רק רכבים מעטים במחיר שלא הרבה אנשים יכולים להרשות לעצמם. זה לפחות ניראה התיכנון כרגע, אך יחד עם זאת, כדי לתחזק כל כך הרבה רכבים שיופעלו ע"י טסלה כרובוטקסי, יהיה על טסלה להקים מערך שירות מיוחד הכולל מוסכים, טיפולים, ניקיונות רכבים וחניות לרכבים רבים כאשר הם לא פעילים.
בעלי רכבי טסלה יוכלו לצרף את רכבם לשירות הרובוטקסי מתי שירצו ע"י בחירה בכך באפליקציית שירות ההסעות של הרובוטקסי. במקרה כזה טסלה תקבל רק 30% מהרווח הגולמי ו- 70% ילך לבעל הרכב כך שטסלה תקבל כ- 9,000 דולר לשנה כרווח גולמי מכל רכב. אנחנו מניחים במודל שלנו שרק חצי מהלקוחות שרכשו את תוכנת ה- FSD ינצלו את השירות ויפעילו את ריכבם כרובוטקסי. השאר ישתמשו בתוכנה לצרכיהם בלבד ויעדיפו שאנשים אחרים לא ייסעו ברכבם.
צריך להבין שאלו שירותי תוכנה והרווח התפעולי כאן הוא בסביבות 80%, גבוה בהרבה מעסקי מכירת המכוניות או האנרגיה.
מכאן שנוכל למלא את טבלת צפי המכירות של טסלה עם המכירות שיתקבלו משירות הרובוטקסי בשנים הבאות תחת ההנחות הבאות:
כבר היום 25% מהלקוחות של טסלה רוכשים את חבילת ה- FSDב- 10,000 $ (המחיר כאמור עולה בימים אלו ל- 12,000 דולר), כאשר חבילת התוכנה מציעה פחות מנהיגה אוטונומית מושלמת, כך שאפשר להניח שעם השלמתה לפחות 40% מהלקוחות ירכשו את התוכנה ויפעילו אותה.
בנוסף אנחנו מעריכים שמ- 2024 טסלה תקח לעצמה לפחות 40% מהרכבים לשמש כרובוטקסי.
עם הנחות אלו אנו מגיעים לערכים הבאים:
מכאן שלפי חישוב זה, המתבסס על מכירות שירות ההסעות האוטונומי בלבד, שוויה של טסלה יהיה 4.7 טריליון דולר ב- 2025 או שווי מניה של 4,700 דולר, וב- 2030 שוויה יהיה 34 טריליון דולר או שווי מניה של כ- 34,000 דולר. כלומר, פי 34 מהיום. זאת, מבלי שהתחשבנו כלל בכל תחום הרכבים ותחום האנרגיה שכאמור יוסיפו לשוויה של טסלה כ- 18 טריליון דולר ב- 2030 (צריך לקחת בחשבון שטסלה תמכור פחות רכבים אם תשתמש בהם בעצמה כרובוטקסי).
בסך הכל טסלה יכולה להגיע לשווי של 50 טריליון דולר ב- 2030 אם תשלים את תוכנת ה FSD בשנה הבאה ותתחיל להפעילה ב- 2024. אני מעריך שהסיכויים של טסלה להשלים את תוכנת ה- FSD הם מעל 90%, אך התיזמון בו תושלם התוכנה מאוד קשה להערכה. זהו שירות חדש, טכנולוגיה חדשה, קשה ביותר למימוש שתלויה מאוד ברגולציה וקשה לדעת כיצד הדברים יתפתחו.
רק לצורך הערכותינו, אם נכפיל את שווי הנהיגה האוטונומית ב- 2030 בסיכוי של 90% שאמנם תצליח טסלה להשלים את התוכנה, נקבל שווי שוק לחברה של מעל 36 טריליון דולר. מכאן, ששווי החברה עשוי להגיע ל 54 טריליון דולר ב- 2030. זהו שווי עתידי אסטרונומי וכמובן שדברים רבים עלולים להשתבש אך החישובים נכונים ואף שמרניים.
תחום הנהיגה האוטונומית הוא תחום בו טסלה משקיעה סכומי עתק וטובי המהנדסים והמדענים בעולם עומלים על פיתוח זה. לצורך כך פיתחה טסלה צ'יפים יעודיים וכן מחשבי על מרכזיים לאימון רשת הנויירונים במרכז המיחשוב שלה בהתאם לנתונים הרבים שמגיעים מצי הרכבים שייצרה המונה מעל 2 מיליון רכבים.
אם נבדוק את התרחיש האופטימי אך ריאלי הבא, נחשב את אותה טבלה עם ערכים הבאים: 70% מצי המכוניות המיוצרות נלקח ע"י טסלה ומשתתף בשירות הרובוטקסי וכל רכב מייצר לטסלה רווח גולמי של 40,000 $ בשנה (ריאלי לגמרי לפי מומחים רבים), הרי שנקבל את הערכים הבאים:
שוויה של טסלה ב- 2025 יהיה 14.1 טריליון דולר או שווי מניה של כ- 14,000 דולר, וב- 2030 ערכה של טסלה יגיע ל- 66 טריליון דולר או שווי מניה של כ- 65,000 דולר. פי 92 מהיום.
אלו רק הערכות היפותטיות וכמובן שיכולים להיות אירועים ותקלות בלתי צפויות שיקטינו את ההכנסות והרווח ומכאן את שווי החברה. אך שימו לב שהשתמשנו בערכים שמרניים כמו קצב גדילה של 45% ולא 50% כמו שטסלה מעריכה וכבר היום גדלה בקצב מהיר בהרבה.
מספיק להסתכל בקצב ייצור הרכבים הרבעוני של טסלה כדי להבין שקצב הגידול בייצור הרכבים מואץ (אקספוננצייאלי) והערכותינו, לפחות עתה, הן שמרניות.
גם המכירות והרווח עולים בצורה מואצת.
המכירות בכחול:
הרווח:
כמו כן אנו מעריכים שטסלה תוכל לייצר רווח גולמי גדול מ- 30,000 דולר לשנה מכל רובוטטקסי. לפחות בשנים הראשונות בהן לא תהיה לה כלל תחרות.
בנוסף, לא חישבנו את ההכנסות שייווצרו לטסלה כאשר אנשים פרטיים יצרפו את רכבם לשירות ההסעות האוטונומי וטסלה תגבה 30% מההכנסה של כל רכב כזה. טסלה גם תוכל לפתח חנות אפליקציות ולמכור אפליקציות ומשחקים לנוסעים ברכב שבעצם לא ינהגו ויהיו פנויים לכך.
טסלה גם תייצר בעתיד הכנסה כיצרנית גדולה של סוללות ותוכל למכור לחברות רכב אחרות סוללות אלו. כבר בימים אלו מייצרת החברה סוללות בקליפורניה ומשלימה מפעלי סוללות בברלין ובטקסס.
כמו כן, לא חישבנו הכנסות עתידיות מרובוט אנושי אותו מפתחת טסלה עתה, שירותי אימון לבינה מלאכותית ועוד.
לסיכום
כפי שהדגמנו למעלה, השאלות הגדולות הן האם טסלה תצליח "ללמד" את תוכנת הבינה המלאכותית, FSD, לנהוג בצורה עצמאית לחלוטין ברכב? מתי יצליחו בכך? ומתי יאפשרו הרשויות לרכב עצמאי כזה להסיע נוסעים ללא נהג? אין ספק שנהיגה אוטונומית כזאת תקרה בסופו של דבר, אך היא צריכה להיות בטוחה לפחות פי 2 או יותר מנהג ממוצע כדי שהרשויות יאפשרו להפעילה.
אם תצליח החברה להתחיל בשירות ההסעות אוטונומי בסביבות 2023 או 2024, היא תוכל להגיע, כמו שראינו, גם לשווי שוק של מעל 50 טריליון דולר או שווי מניה של 50,000 דולר ב- 2030. כלומר, פי 50 מהיום. במקרה של עיכוב בתחילת השירות או תקלות אחרות, אפשר להפחית מערך החברה העתידי בהתאם, אך הערכים עדיין גבוהים באלפי אחוזים מהשווים היום.
טסלה קרובה למעשה כבר היום לביצועים סבירים בתוכנת ה- FSD אך כמה עשיריות האחוז החסרות לנהיגה מושלמת הם משמעותיים כי כל תאונה של רכב אוטונומי תעצור את כל התהליך ותקשיח את עמדת הרשויות. זאת, למרות שכל יום יש תאונות קטלניות רבות של רכבים מאוישים בכבישים הנובעות מטעויות הנהגים.
בימים אלו כשהשווקים תנודתיים, אנחנו מגלים שוב כמה חשובה היכרותנו העמוקה עם החברות בהן אנו משקיעים. אם איננו בטוחים בהשקעותינו ומכירים את החברות היטב, אנחנו עלולים לאבד את הביטחון בהשקעותינו ולמוכרן בירידות. אך כאשר אנו בטוחים בהן ואף חושבים שהחברות יסחרו במחירים גבוהים בהרבה בעתיד, נוכל לנצל את הירידות ואף להגדיל השקעתנו כשהן מתרחשות.
נעקוב בדריכות אחרי ההתפתחויות כי השלמת תוכנת ה- FSD וכניסתה לפעולה בארה"ב ובאסיה, משמעותית מאוד לעולם כגורם משמעותי להפחתת קורבנות תאונות הדרכים ולנו כמשקיעים.
בנוסף, אשמח לשמוע את דעתכם בנושא זה. אם מצאתם טעויות בחישובים, או אם יש לכם דעה אחרת בנושא אל תהססו להגיב במייל, בבלוג או בווטסאפ.
השקעות מוצלחות לכולם/ן!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה והערכותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comentarios