במאמר קצר זה אנחנו רוצים להזכיר למנויים כמה עובדות ועקרונות חשובים ששינו את חיינו ויכולים לשנות גם את חייכם בתקופה רבת התהפוכות בה אנו חיים.
רובנו מרוויחים (או מפסידים) מעבודה ומתשואה חיובית על חסכונותינו או שלילית על חובותינו.
היכולת לחסוך בעתיד, יחד עם בחירת האפיק בו נשקיע חסכונות אלו והתשואה שנקבל עליהן, הם המרכיבים שיקבעו מתי נהפוך לעצמאים מבחינה כלכלית ובלתי תלויים בהכנסותינו מעבודה בלבד.
כשאנחנו בודקים מתי נוכל לצאת לפנסיה או מתי נוכל לעסוק במה שבא לנו, משוחררים מדאגות פרנסה, חשוב לשים לב לכמה גורמים מעבר לשכר אותו אנו מקבלים על עבודתנו.
1. מהו החיסכון שלנו?
2. מהי התשואה על חיסכון זה?
הדבר נכון במיוחד למבוגרים שביננו, שכבר צברו חיסכון משמעותי. לאחרים, נזכיר שחשוב לחסוך ושהתשואה על חסכון זה היא קריטית לפעמים לתנאים בהם תחיו את המשך חייכם. אם החיסכון מספיק גדול התשואה על חיסכון זה חשובה יותר, מבחינת הכנסתנו, מהשכר שאנו משתכרים. מדוע אני מזכיר זאת?
בשנים האחרונות אנו חווים תהפוכות רבות, משברים כלכליים, מגפה עולמית, גלובליזציה והתפתחויות טכנולוגיות מהירות, שאף מאיצות את התפתחותן.
המשברים, המגיפות והגלובליזציה גורמים לממשלות ולבנקים המרכזיים להדפיס כסף בצורה חסרת תקדים, דבר שיוצר לחצים אינפלציוניים וירידה בערך הכסף. מצד שני, ההיתפחות הטכנולוגית המואצת בתחומים רבים והגלובליזציה גורמים לירידת מחירים ולשינויים קיצוניים בתעשיות ובתחומים רבים.
מוצרי צריכה רבים אינם מתייקרים ואף מוזלים למרות הדפסת הכסף חסרת התקדים, וזאת בשל שיפורים טכנולוגים בייצור, בתיקשורת ובתחומים אחרים וכן בשל היכולת לצרוך ממדינות "זולות" יותר.
אך לא צריך לטעות, שכן לצד אלו יש עליית מחירים במוצרים רבים כמו דלק, נדל"ן, ומוצרי השקעה אחרים כמו שווי חברות (מחיר המניות עולה) ומטבעות קריפטוגרפים המשמשים כהגנה מאינפלציה עבור משקיעים רבים.
אם לא נשים לב לכך נאבד מערך חסכונותינו במהירות ופשוט נהיה "עניים יותר". לחילופין, ניצול ההתפתחויות הטכנולוגיות המואצות לשיפור התשואה על חסכונותינו, יכול לשפר את מצבנו מעבר לכל הציפיות.
נסביר זאת שוב (עשינו זאת בעבר בבלוג זה) בעזרת דוגמה ונוסחה פשוטה ביותר שאלברט איינשטיין כינה "התגלית המתמטית הגדולה ביותר של כל הזמנים". זוהי נוסחת הריבית דריבית (compound interest):
החיסכון שלך = החיסכון ההתחלתי ( 1+התשואה)*בחזקת n
n = מספר השנים שהחיסכון בפעולה.
ארבעה פרמטרים פשוטים יכולים לשנות את חייכם:
1) החיסכון או הסכום ההתחלתי אתו מתחילים לחסוך (או כמות הכסף שאתם משקיעים).
2) שיעור התשואה שאתם מקבלים או מרוויחים על השקעה זו.
3) משך הזמן שהכסף מושקע ויעבוד עבורכם.
4) התוספת לסכום ההתחלתי שלכם נטו לחודש. למעשה ניתן להתעלם מפרמטר אם שלושת הפרמטרים הראשונים מספיק גדולים.
בדוגמה שלפנינו נניח שאנו משפחה עם חיסכון של 400,000 ש"ח והכנסה שכולה יוצאת על הוצאות שוטפות או מחייה. ז"א אין חיסכון נוסף אך גם לא נוגעים בחיסכון המקורי של 400,000 השקלים.
נבדוק שתי דוגמאות כדי לראות עד כמה נוכל להגדיל את חסכונותינו בעזרת תשואות שונות ונוסחת הריבית דריבית הפלאית, ונראה כמה כסף נצבור בכל אחד מהמקרים השונים.
במקרה הראשון התשואה היא 1% לשנה. זה מה שמקבלים ברוב הבנקים (אולי אף פחות) על תוכנית חיסכון ופק"מ.
במקרה השני תשואתכם היא 20%, אותה תוכלו לקבל על השקעה די בטוחה בתחום הטכנולוגי. לדוגמה, אם תשקיעו בתיק המורכב מחברת מיקרוסופט, אמזון וגוגל, רוב הסיכויים שתייצרו לפחות 20% לשנה כי חברות אלו דומיננטיות מאוד בתחומן עם תחרות מוגבלת וגדלות בקצב הגבוה מ 20% בשנה.
מיקרוסופט עלתה פי 5 בחמש השנים האחרונות ופי 10 ב 10 השנים האחרונות. גוגל קצת פחות מכך ואמזון אף יותר מזה. ניראה שלפחות בשנים הקרובות הן ימשיכו לצמוח לפחות ב 20% בשנה.
נבדוק כמה יגדל חסכון של 400,000 ש"ח לאחר 10 שנים בשני המקרים.
במקרה הראשון, אם החיסכון שלנו הוא 400,000 שקל והריבית היא 1%, הרי שלאחר 10 שנים סכום החיסכון הוא 441,848 ש"ח. הרווח שהושג בזכות הריבית דריבית הוא 41,848 ש"ח.
אך אם החיסכון שלנו הוא 400,000 שקל והריבית היא 20%, הרי שלאחר 10 שנים סכום החיסכון הוא 2,476,694 ש"ח. הרווח שהושג בזכות הריבית דריבית הוא 2,076,694 ש"ח.
אם מדובר על טווח זמן של 20 שנה, במקרה הראשון (1%) נצבור 488,076 מסכום התחלתי של 400,000 ש"ח ובמקרה השני (20%) נצבור 15,335,039 ש"ח. איזה הבדל עצום. במקרה הראשון מצבנו לא ממש השתנה ובמקרה השני התעשרנו.
כמובן שיש תוכניות פנסיה שמייצרות לנו תשואה של 2-7% בשנה ואפשר לחשוב וליישם את הנוסחה על תשואות ביניים אחרות, אך ככלל, המשמעות של התשואה היא קריטית בחישובי ריבית דריבית ולכן עלינו להגדילה כדי למקסם את חסכונותינו.
לכל הצעירים או חסרי הסבלנות מביננו שמסתכלים רק כמה שנים קדימה, חשוב להבהיר שעם תשואה של 20% נכפיל את חסכונותינו כל 3.5 שנים, ובמקרה של 1% תשואה נצטרך 75 שנה כדי להכפיל השקעתנו.
אז מה עושים?
כאמור, אנחנו בתקופה מעניינת של התפתחויות ושינויים טכנולוגיים מואצים. נצטרך ללמוד דברים חדשים ולהסתגל לשינויים מהירים, אך ברור שבשנים הקרובות נראה עליה אקספוננציאלית בתחומים טכנולוגים רבים בחיינו, וחברות קיימות וחדשות המייצגות התפתחויות אלו יאיצו את גדילתן ואת שווי השוק שלהן. השקעה בחברות אלו תייצר תשואה שנתית ממוצעת גבוהה מ 20% להערכתי.
לצורך כך אנו מראים מהן החברות בהן אנו משקיעים ומסבירים על חברות אלו המרוכזות בשני שירותים:
שירות הפרימיום מציע כ- 12 חברות טכנולוגיות שיוצרות תיק השקעה מאוזן, הטוב ביותר בעת הזו לדעתנו. המטרה היא להשקיע בחברות שיעלו פי 5, פי 10 או אף יותר, בחמש עד עשר השנים הבאות, יחד עם חברות גדולות שתמשכנה לגדול בצורה יציבה לאורך זמן.
התשואה הממוצעת של תיק הפרימיום בחמש השנים האחרונות הייתה +61.09%, בשלוש השנים האחרונות +98.93%. התשואה מתחילת שנה זו הייתה -5.65%, ובשלושת החודשים האחרונים +3.95%.
שירות הצמיחה המהירה שהוא חדש ומציע כ 20 חברות שיפורסמו בקבוצות של ארבע חברות כל כמה שבועות מהשקת השירות (שהיה לפני כחודש), ויוצרות תיק השקעה המכוון למקסימום צמיחה. המטרה היא להשקיע בחברות שתעלנה פי 10 או יותר בחמש עד עשר השנים הבאות. כמובן שתיק זה יהיה תנודתי יותר ובשבועות האחרונים חברות אלו עברו "תיקון". המתנו לסיום ה"תיקון" והתכנסות למחירים אטרקטיביים יותר של חברות אלו. עד היום פורסמו 4 חברות בתיק הצמיחה המהירה והיום פורסמו שתי חברות נוספות.
רוב החברות הטכנולוגיות של "שירות הפרימיום" ושל "שירות הצמיחה המהירה" תמשכנה לצמוח בצורה מואצת בשנים הבאות, לעיתים עם תיקונים במחיר המניות בטווח הקצר. אך זיכרו שבטווח הקצר מחיר המניות נקבע בעיקר לפי משקיעי הטווח הקצר, ובטווח הארוך המחירים מתיישרים לפי ביצועי החברות עצמן.
השקעות מוצלחות!
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
Comments