top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

וירוס הקורונה והשקעה במניות הטכנולוגיה לטווח ארוך

וירוס הקורונה

בדרך כלל איננו כותבים על אירועים בעולם שהשפעתם על הכלכלה הגלובלית או על החברות בהן אנו משקיעים קיצרת טווח. אך ניראה שכרגע עדיין לא השתלטו על מגפת הקורונה בסין והיא מתחילה לפגוע בכלכלת סין ובחברות הפועלות שם. לכן, נתייחס לאירועים מנקודת המבט של משקיעים תוך תקווה ששילטונות סין ימצאו פתרונות במהירות.

אם נבדוק אירוע דומה, וירוס הסרס (SARS) ב 2003, נראה שהשפעתו הייתה קצרה. כחודש עד חודש וחצי. ובאמת, בתחילה השוו את השפעת הנגיף להתפשטות נגיף ה-SARS ב-2003, אולם כעת ברור כי ההשפעה תהיה רחבת היקף יותר. למרות זאת, אם נבדוק את השפעת הסרס ב 2003 בפרספקטיבה ארוכת טווח, לא ניראה כלל השפעה על שוק המניות. הנאסד"ק או ה S&P500. ההפך, רוב שנת 2003 השוק עלה.




הניסיונות להשתלט על וירוס הקורונה, שגבה עד כה את חייהם של 305 בני אדם בעולם, ממשיך לעשות נזק לכלכלה הסינית. השלטונות בסין הודיעו על סגירת כלל העסקים והמפעלים ב-21 מחוזות ברחבי סין עד ה-10.2 ובכך האריכו את ההשבתה שהחלה כבר ב-24.1 בעקבות ראש השנה הסיני. החג הסיני היה אמור להסתיים ב-30.1, אבל בינתיים לא ברור אם יצליחו למנוע את התפשטות הנגיף.

בין המחוזות הסגורים ניתן למצוא את חוביי, יונאן, ג'יאנגסו, גואנגדונג ואפילו שנגחאי. האזורים המושבתים אחראיים ל-90% מהייצוא של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ועל כ-80% מהתמ"ג הסיני. כלומר ההשפעה הזו, יחד עם הירידה בצריכה בעקבות אובדן ההכנסות מראש השנה הסיני, יובילו לירידה משמעותית ולצפי של המשך ירידות בשווקים הבינלאומיים, לפחות בימים הקרובים.

בבנק ההשקעות מורגן סטנלי העריכו בשבוע שעבר כי אם השלטונות הסיניים ימשיכו את החופשה של ראש השנה בשבוע נוסף, הייצור התעשייתי במדינה יכול לרדת בעד 8% (ביזפורטל 2/2/20).


בידוד סין

בינתיים, חברות תעופה רבות, ובכללן אל על, מפסיקות לטוס לסין . חברת טסלה מסרה כי המפעל החדש בשנגחאי יישאר סגור בינתיים. גם גוגל סגרה את משרדיה עד להודעה חדשה. אפל, סגרה את משרדיה ואת החנויות שלה בסין הצפויות להינזק במכירות בשל ההתפרצות. חברת דיסני סגרה את המלון שלה בשנגחאי עד להודעה חדשה וכך גם את פארק השעשועים שלה בהונג קונג. גם רשתות סטארבאקס, קוקה קולה ומקדונלדס סגרו את משרדיהן וחלק ניכר מהסניפים שלהן בסין עד להודעה חדשה.

למרות זאת הנסד"ק ירד רק בכ 2% בשלושת הימים האחרונים, ומניה כמו אפל ירדה בכ 5% אך טסלה עלתה ב 14% בשלושת הימים האחרונים. כך שלפחות כרגע, ההשפעה מזערית.

בארץ השוק ירד בבהלה בראשון בבוקר אך תיקן ועלה לקראת החצי השני של היום. היום השווקים בארץ ובאירופה כבר עולים חזרה, וכך ניראה שיהיה גם בארה"ב אז חשוב לפעול בשיקול דעת ולא בבהלה.

כמובן שבסין השווקים יורדים בחדות ויהיה חשוב לעקוב אחרי מה שקורה שם.


השקעות לטווח ארוך

בימים כאלו חשוב לא להיבהל ולהזכיר שוב את העקרונות לפיהן אנחנו משקיעים. ההשקעות שלנו מבוססות על שלושה עקרונות:

1. השקעה לטווח בינוני עד ארוך.

2. ניצול ההתפתחות הטכנולוגית המואצת בתחומים מרכזיים של חיינו שתלך ותעצים.

3. התמקדות בחברות טכנולוגיה מעולות, חדשניות, בשוק גדול, ושאותן אנו חוקרים, עוקבים ומכירים היטב.

העקרון הראשון הוא השקעות לטווח ארוך:

נראה שוב את תרשים הנאסד"ק וה S&P500 בארבעים השנים האחרונות:


הנאסד"ק וה S&P500 במהלך 40 השנים האחרונות



תנודתיות שוק המניות

שימו לב שהנאסד"ק עלה ב 6000%. חשוב לזכור שבתקופה הנ"ל היו מלחמות (כולל המלחמה הקרה), מגיפות, 4 מיתונים שאחד מהם היה חריף ביותר, כמה תקופות אינפלציה גבוהה, התקפות טרור, שיטפונות, הוריקנים ורעידות אדמה. כלומר, בכל רגע נתון התבשרנו על חדשות רעות כלשהן, ובכל זאת המניות עלו ב 6000%.

שוק המניות הוא המכונה הגדולה בהיסטוריה ליצירת עושר. כמעט כל חוסך, אפילו בעל חיסכון קטן, היה מסוגל לנצל זאת לצבירת עושר לאורך זמן. אבל הצלחה בשוק המניות איננה תמיד ברורה וללא מהמורות.

ההיסטוריה של שוק המניות במהלך 100 השנים האחרונות מראה כמה מדד זה תנודתי.

מספר הנפילות המשמעותיות בשוק מאז 1920 מראות עד כמה איבוד נתח גדול מהשקעה יכול להיות שכיח:

89 פעמים נפלו המניות בלפחות 10% - פעם אחת כל 11 חודשים, בממוצע

21 פעמים ירדו המניות בלפחות 20% - פעם בארבע שנים, בממוצע

9 פעמים נפלו המניות בלפחות 30% - פעם אחת בכל עשור, בממוצע

3 פעמים נפלו המניות בלפחות 50% - זה יקרה פעם או פעמיים בחיים

שוב, זה היה בתקופה שבה הכסף שלכם גדל פי 2000, אפילו בהתאמה לאינפלציה, ובכל זאת איבדתם חמישית מהכסף שלכם בממוצע כל ארבע שנים.

אם איננו מבינים עד כמה התנודתיות שכיחה אנחנו עשויים לחשוב שזה סימן שהשוק מתמוטט, ולכן נרוץ למכור. אולי נראה זאת כסימן של ירידות קבועות לאורך זמן ונחליט למכור את המניות ולא לקנות יותר. כמשקיעים מנוסים, אנחנו חושבים אחרת. אנחנו מקבלים את התנודתיות כחלק נורמלי מהשקעה בשוק ההון, והמשמעות היא שייתכן ויהיו כמה חודשים רעים, או אפילו כמה שנים רעות.


מדוע לספוג את התנודתיות? למה לא להיכנס ולצאת מן השוק בזמן הנכון, להימנע מנפילות ולנצל את העליות?

אז ככה, שוק המניות מושך כמה מהמוחות הטובים ביותר בעולם – בין היתר, צוותים של מדעני טילים מנאס"א וזוכי פרס נובל. רובם מתעניינים בדבר אחד: איך מכים את השוק בטווח הקצר. שוב ושוב רואים כמה המשקיעים חסרי סבלנות, וכמה עולם ההשקעות זז במהירות. שבוע בשוק נחשב כנצח לעיתים. על פי LPL Financial, המניה הממוצעת מוחזקת פחות מחודש לפני שהיא נמכרת. כל כך הרבה מוחות וכסף מושקעים במטרה להכות את השוק בטווח הקצר, שזה הופך להיות כמעט בלתי אפשרי לביצוע. השוק פשוט רווי מתחרים מתוחכמים מדי.

שוק המניות מונע על ידי מחשבים על בסיס יומיומי. מחשבים בניו ג'רזי למשל מנסים לסחור במניות במהירות של מיליונית שנייה מהר יותר מאשר המחשב במשרד הסמוך. יש אפילו מחשבים הסוחרים בקצבים הנימדדים בטריליונית השניה. אף משקיע לא יכול לנצח במשחק הזה. גם רוב אנשי המקצוע הטובים ביותר אינם יכולים.

השוק נשלט על ידי משקיעים מקצועיים אשר מתמקדים ב"להכות את השוק" במהלך הרבעון הבא, או לכל היותר - בשנה הבאה. הנרי בלודגט, אנליסט לשעבר ומנכ"ל חברת המדיה Business Insider, הסביר זאת היטב: "כאשר משוחחים עם מנהלי השקעות, מבינים שלמעשה הם חושבים על השבוע הבא, אולי החודש או הרבעון הבא. אין טווח ארוך, זה הביצועים שלך עכשיו, יחסית למתחרים שלך. האמת, יש לך רק 90 ימים כדי להוכיח שאתה צודק, ואם אתה טועה תוך 90 יום, הלקוחות יעזבו אותך".

הדבר הכי מדהים במיקוד הקצר הזה הוא עד כמה זה לא רווחי. כל תחום שהתחרות בו כה עזה אינו ריווחי ויש כל כך הרבה תחרות על תשואות לטווח קצר ש"להכות את השוק" יהיה כמעט בלתי אפשרי.

נביא דוגמא לתאור המצב: נניח שאתם יודעים כי השוק עומד לעלות בחודש הבא, אך ברור שיש עוד אלפי משקיעים חכמים כמוכם שיודעים זאת גם. כאשר הרבה אנשים יודעים שהשוק צריך לעלות בחודש הבא, כולם יקנו מניות כבר היום לקראת העליה. כאשר כולם קונים מניות היום, השוק עולה. פתאום, בידיעה כי השוק צריך לעלות בחודש הבא השוק הופך לשוק עולה עכשיו, וההזדמנות לקנות לקראת העלייה נעלמה.

מה קובע בטווח הקצר? דברים שבלתי אפשרי לחזות: אקראיות, שמועות, הפתעות וכו'. בטווח הקצר, ההחזרים להשקעות הם אקראיים ובלתי צפויים. בטווח הארוך, שבו יש פחות תחרות וביצועי החברות באים לידיי ביטוי, הרווח גדול וצפוי יותר כי פחות משקיעים מתחרים על תשומת לב השוק והמניות יתנהגו בהתאם לביצועי החברות.

אם נבדוק יותר מ- 100 שנים של תשואות בשוק ונחשב את הסיכויים להרוויח כסף על בסיס תקופת הזמן בה אנו מחזיקים במניות, נמצא שאם נחזיק במניות במשך יום אחד, הסיכוי להרוויח כסף הוא כמו לזרוק מטבע - כ-50/50. אם נחזיק אותן במשך שנה זה הסיכויים יראו קצת יותר טוב. מניות נתנו תשואה חיובית בכ-68% מכל השנים (בהנחה שהחזקתם במניות שנה). אבל ברגע שאתם מחזיקים מניות במשך 5, 10 או יותר שנים, הסיכויים ההיסטוריים להרוויח כסף גדלים במהירות.


אלו תשואות המבוססות על החזקת מניות לתקופות שונות

מאת: רוברט שילר. החישובים של המחבר



מכאן אפשר להסיק שאין לנו מושג מה המניות בהן אנו מחזיקים יעשו במהלך החודש הבא, ברבעון, או אפילו בשנה הקרובה. אבל אנחנו בטוחים ביכולתו של השוק לייצר עושר בטווח הארוך. לכן אנחנו מוכנים לקבל ביצועים גרועים מדי פעם בטווח הקצר. זה המחיר שמשלמים כדי להשיג תשואות לטווח הארוך וזה ממש משתלם.

משקיעים מנוסים אדישים כמעט לגמרי לטווח הקצר. משקיעים כמו וורן באפט אומרים זאת שוב ושוב. בעוד שרוב המשקיעים בוול סטריט מקובעים על חמשת הימים או חמשת החודשים הבאים, אנו מתמקדים בחמש השנים הבאות - או יותר. אנחנו מתמקדים במגמות ארוכות טווח בשוק הטכנולוגי, בחברות עצמן ובהשקעות עם יתרון משמעותי בכמה פרמטרים אחרים שיפורטו בהמשך.

לדוגמא: כמה מהחברות הרווחיות ביותר בעולם מראות תשואות גבוהות לטווח הארוך, אך בטווח הקצר הן תנודתיות ולא ברור מה המגמה בהן:



הנתונים מינואר 2014 - S & P Capital IQ


אז בפעם הבאה שהמניות יורדות - זיכרו, זה לא בגלל שעשיתם משהו פסול וזה לא בהכרח אומר שהמניות שאתם מחזיקים הן השקעות גרועות. זה חלק נורמלי מתהליך השקעה נכון.


השקעה בחברות ולא במניות

יש עוד נקודה חשובה שקובעת מהי השקעה טובה: התמקדות בחברות עצמן, לא במניות. הכוונה כמובן, לבעלות על עסק. כאשר אתם הבעלים של מניות מיקרוסופט למשל, אתה בעצם חלק מהבעלים של חברת מיקרוסופט. זה נראה ברור, אך משקיעים רבים מדי מתמקדים בביצועי המניות ולא בביצועי החברה. בין אלה אפשר למצוא "סוחרי יום", סוחרים טכנים ואחרים, הפועלים לפי מחיר המניה. אנחנו בודקים את ביצועיי החברה. זה הבדל חשוב ביותר. בטווח הקצר, תנועת המניות משקפת אקראיות, או מה שאנו מכנים "רעש". בטווח הארוך, תשואות המניות מונעות על ידי יסודות עסקיים, כמו הכנסות ורווחים של העסק עצמו. על ידי מתן תשומת לב רבה לאופן שבו העסקים שבבעלותנו מתנהלים, סביר יותר שנבין כמה ההשקעות יניבו בטווח הארוך כי בסופו של דבר מחיר המניה יתיישר לפי ביצועיי החברה. כך היה וכך יהיה תמיד.

לדוגמא: תארו לעצמכם שאתה הבעלים של חנות. כל בוקר, אדם עומד על המדרכה מול החנות שלכם ומציע לקנות את החנות במחיר שונה מהיום הקודם. יש ימים שיציע הרבה, רק כדי להפחית את ההצעה למחרת, ולחזור עם הצעה גבוהה יותר בשבוע הבא. האם אפשר לקחת את האיש ברצינות? עדיף לשים לב לביצועיי החנות עצמה. איך העסקים? איך ההכנסות? האם ההוצאות בשליטה? האם מרוויחים? זה סוג הדברים שחשובים לכם, כי אתם יודעים שזה מה שיקבע את ערך החנות לטווח הארוך.

לסיכום, אלו העקרונות שהוזכרו ועקרונות נוספים לפיהם נשקיע:

1) נעדיף להשקיע בחברות טכנולוגיה מובילות לאורך זמן כדי להמנע "מרעשים" מקריים האופייניים לטווח הקצר.

2) נתמקד בחברות טכנולוגיות המובילות בתחומן.

3) נרצה לראות מכירות ורווחים שעולים בקצב מהיר.

בנוסף, נעדיף לראות שהיזמים שהקימו את החברה והביאוה להישגים ולגודלה הנוכחי, מובילים את החברה גם כעת.

כדי להרוויח בהשקעות, צריך לעשות משהו שמשקיעים אחרים אינם חכמים מספיק לעשות או משהו שמשקיעים אחרים לא מוכנים לעשות. האפשרות הראשונה קשה להשגה, כי יש כל כך הרבה אנשים חכמים בשוק וכולם מנסים להרוויח בדיוק כמונו. מאידך, האפשרות השניה אפשרית כי מעט מאוד אנשים מממשים אותה בגלל חוסר סבלנות, פחד וניסיון להשגת רווחים מהירים. על ידי נקיטת גישה ארוכת טווח בהשקעות והתמקדות בערכים העסקיים של העסק, כמו גם בחברות מהתחום הטכנולוגי, אנו מגדירים השקעה באופן שונה מרוב המשקיעים. התוצאות מאוד מאוד משתלמות, לנו ולמשקיעים שיפעלו לפי עקרונות אלו.


לסיכום

מגיפת הקורונה כמו אירועים אחרים מסוג זה, היא אירוע טווח קצר לפחות בשלב זה, ולא תהיה לה השפעה מהותית על תוצאות רוב החברות לאורך זמן. יכול להיות שיתרחש תיקון מהותי בשוק ויכול להיות שלא (כרגע ניראה שלא). כפי שהסברנו למעלה, קשה לדעת בטווח הקצר. יכול להיות שתרצו להקטין חשיפה למניות או, שבמקרה של תיקון, אולי זו הזדמנות להכנס ולרכוש מניות שעלו בחדות בחודשים האחרונים. בכל מקרה, אין צורך להכנס לבהלה.

לפחות מבחינת סטטיסטית היסטורית, למגיפה זו לא תהיה השפעה רבה על ביצועי החברות השנה.


ניתן לקרוא כתבות, סקירות והערכות נוספות במאמרים שבתפריט באתר זה.



גילוי נאות:

הכותב הינו בוגר אוניברסיטת תל אביב בכלכלה ומדעי המחשב, עוסק בתחום ההייטק וההשקעות מזה שלושים שנה, ועשוי להחזיק במניות או ניירות ערך אחרים המוזכרים באתר. האמור באתר אינו מהווה המלצת השקעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכיו ובנתוניו של כל אדם.

68 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page