“יום השחרור” של טראמפ - מה המשמעויות ומי עלול להיפגע?
- Uzi Lumbroso
- לפני 13 שעות
- זמן קריאה 3 דקות
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז אתמול (רביעי) לאחר המסחר על “יום השחרור” (Liberation Day), שהחל מה- 9 לאפריל יוטלו מכסים נרחבים על סחורות ושירותים ממדינות שונות במטרה למסחר הוגן יותר וכן כדי לאזן את מאזן הסחר של ארה"ב עם מדינות אחרות, לייצר הכנסה נוספת לארה"ב ולעודד ייצור מקומי בארה”ב.

טראמפ חשף רשימת תעריפים חדשים שארה”ב צפויה להטיל על שורת מדינות, בהן סין, וייטנאם, הודו, טאיוואן, האיחוד האירופי ואחרות. הצעד מגיע כחלק מאסטרטגיה ישנה-חדשה של טראמפ – יצירת לחץ כלכלי במטרה לשפר את תנאי הסחר של ארה”ב, תוך שימוש בסיסמה: “Reciprocal Tariffs” – תעריפים הדדיים. דוגמה למכסים החדשים שיוטלו:

לפי הנתונים שהציג, מדינות רבות גובות תעריפים גבוהים על מוצרים אמריקאיים (למשל קמבודיה – 97%, וייטנאם – 90%, סין – 67%), בעוד שארה”ב מטילה עליהן תעריפים נמוכים בהרבה. טראמפ מבקש להשוות (או להטיל חצי מהתעריף שכל מדינה גובה מארה"ב לפי החישוב שלו) את התנאים – לאו דווקא כדי לפגוע, אלא כדי לפתוח במשא ומתן חדש ממעמד של כוח.
מה טראמפ רוצה להשיג?
שיפור תנאי הסחר: הסכמים חדשים שיאזנו את הגירעון המסחרי של ארה"ב.
החזרת ייצור לארה”ב: תמריץ לחברות לייצר מקומית.
הרתעה גאו-פוליטית: בעיקר מול סין, אך גם מול מדינות אסייתיות אחרות.
השלכות על הכלכלה והשווקים
המכסים יביאו לעלייה במחירי היבוא: תעריפים משמעותיים על מדינות כמו סין, טאיוואן, וייטנאם או הודו יעלו את המחירים לצרכן האמריקאי, במיוחד בתחומים כמו הלבשה, אלקטרוניקה, שבבים (אם לא יוחרג) ורכב.
פגיעה אפשרית בטכנולוגיה אמריקאית: חברות כמו NVIDIA, AMD, ואפל תלויות ב-TSMC הטאיוואנית. אפל תלויה ב-TSMC וביצרנים סינים ואסייתיים אחרים. העלאת התעריפים על מוצרים מטאיוואן ומסין תעלה את עלות הייצור לחברות אלו ותפגע ברווחיותן. בינתיים ידיעות אומרות שיש פטור ממכס (החרגה) על מוצרים שונים כולל החרגה על שבבים כך שיתכן ורוב היבוא מטאיוואן יוחרג. בקיצור, כרגע אי-הוודאות גדולה.
מתיחות סחר מחודשת: אם המדינות יגיבו בצעדי נגד, שוקי ההון עשויים להיכנס לתקופה של תנודתיות וחוסר ודאות.
השפעה על מניות:
- שלילית: על חברות תלויות ביבוא – וואלמארט, טארגט, נייקי וגם חברות טכנולוגיה המייצרות במזרח אסיה שמוצריהן לא יוחרגו.
- חיובית: על תעשיות מקומיות שזוכות להגנה – כמו פלדה (US Steel), חקלאות ומיכון כבד (Caterpillar).
מה טראמפ מנסה להשיג?
טראמפ ידוע בשימוש בגישה של משא ומתן קשוח מעמדת חוזק: מתחילים מעמדה אגרסיבית, מעלים דרישות גבוהות, ואז פותחים במשא ומתן עם כוונה לרכך בתמורה לוויתורים. התעריפים האלו, שנראים גבוהים מאוד ביחס למה שארה”ב גובה, משמשים לו כקלף מיקוח מול מדינות שהוא טוען שמנצלות את הסחר מול ארה”ב.
בפועל, זה קורה כך:
1. מעלים תעריפים באופן חד-צדדי, כדי ליצור לחץ.
2. מדינות מגיבות באיומים, בקשה למשא ומתן ואולי בלחץ דיפלומטי או צעדים נגדיים.
3. טראמפ פותח במו״מ להסכם חדש, למשל כמו שקורה היום עם מקסיקו וקנדה .
4. בסוף התהליך — או שהתעריפים נשארים, או שהם מבוטלים במסגרת הסכם חדש.
דוגמה מהעבר: במהלך כהונתו הקודמת, טראמפ איים להטיל תעריפים גבוהים על מוצרים אירופיים, אבל ברגע שגרמניה וצרפת הסכימו לפתוח את השוק לרכב אמריקאי — האיום ירד מהשולחן.
בקיצור, זה מהלך טקטי קלאסי שלו ועד ה- 9 לאפריל כשהמכסים אמורים להכנס לתוקף יש עוד הרבה זמן למשא ומתן והרבה דברים יכולים להשתנות.
לסיכום
טראמפ הכריז אתמול על “יום השחרור”. ההכרזה והטלת המכסים החדשים עשויות להיות בעלות השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה האמריקאית והעולמית, בהתאם לתגובות המדינות והשווקים השונים. שוק ההון יגיב בתנודתיות והשאלה הגדולה היא, איך יגיבו המדינות האחרות ולאיזה הסכמים ארה"ב תגיע איתן.
המכסים נועדו להגן על תעשיות אמריקאיות ולצמצם את התלות בייצור אסיאתי, במיוחד בתחומים אסטרטגיים כמו ייצור, טכנולוגיה ואנרגיה.
איך זה משפיע על שוק המניות?
• גובר החשש ממלחמת סחר מחודשת.
• משקיעים חוששים מהאטה בכלכלה העולמית.
• מניות טכנולוגיה (כמו אנבידיה) יורדות – למרות ששבבים מטייוואן לא נכללו (בינתיים) במכסים.
בקיצור, טראמפ מהמר וקשה לדעת כיצד יתפתחו הדברים. החשש העתידי מאי וודאות מכרסם בביטחון המשקיעים.
השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments