ירידות במניות השבבים בעקבות הישג טכנולוגי סיני: האם מוצדק או שהחששות מוגזמים?
- Uzi Lumbroso
- 28 בינו׳
- זמן קריאה 5 דקות
אתמול נרשמו ירידות משמעותיות במניות השבבים, ובמיוחד במניותיהן של ענקיות כמו אנבידיה (NVIDIA) וטייוואן סמיקונדקטור (TSMC). הסיבה לכך היא דיווח על הישג משמעותי של חברה סינית קטנה, דיפסיק (Deepseek), בתחום הבינה המלאכותית. החברה טוענת שהצליחה לאמן ולהריץ מודל שפה גדול (LLM) בעלות נמוכה משמעותית מזו של OpenAI ומתחרותיה האמריקאיות, אך הביצועים דומים. בעוד שהידיעה עוררה עניין רב וחששות שההשקעה ב-AI מוגזמת, יש לה גם צדדים שמעלים ספקות משמעותיים לגבי אמינותה וגם השלכות מעניינות על שוק השבבים שבהם ניגע במאמר זה. המודל הסיני פורסם במאמר דיי מפורט והתוכנה פורסמה בקוד פתוח כך שכל חברה העוסקת בתחום יכולה לאמצו, להתקינו להפעילו ולהשתמש בו. בשבועות הקרובים חברות רבות יאמצו וינסו את המודל הסיני היעיל, לכאורה, ונוכל לראות עד כמה יעיל הוא בקונפיגורציות שונות של מחשב (GPUs של אנבידיה לרוב).

הישג סיני או דיווח מופרז?
החברה הסינית טוענת להישג טכנולוגי פורץ דרך בעלויות של אימון והרצת מודל LLM, והמודל פורסם בקוד פתוח כך שמהר מאוד יוכלו לוודא אם קיימים סימני שאלה לגבי הדיווחים. לא ברור אילו השקעות בוצעו בפיתוח המודל ובאימונו וכיצד ניתן היה להגיע לעלויות כה נמוכות אך הדברים יבדקו כאמור בחודשים הקרובים.
כבר עתה ברור שהמודל פותח ע"י קבוצה של מתמטיקאים שעוסקים בכלל בכריית קריפטו וברשותם מעל 50 אלף 100H GPU המתקדמים של אנבידיה, למרות אמברגו של ארה"ב על סין בתחום הרכיבים האלו. איך הקבוצה של דיפסיק השיגו את רכיבי אנבידיה המתקדמים? הם כנראה רכשו אותם דרך חברה סינגפורית.
הדיווח הסיני מתבסס על נייר מחקר (White Paper) שהחברה פרסמה, אך אין כרגע נתונים מאומתים ממקורות בלתי תלויים שמסבירים מה מריץ את המודל וכמובן שהסינים אינם יכולים לחשוף שהם משתמשים בשבבים מתקדמים של אנבידיה. ייתכן שהנתונים במאמר המחקר מדויקים או מנופחים במטרה למשוך תשומת לב ותקציבים אך את זה נדע רק בשבועות הקרובים.
השפעת ההישג על אנבידיה TSMC ומניות שבבים אחרות
בטווח הקצר, השוק מגיב בחששות, במיוחד מאחר שאנבידיה היא המובילה הבלתי מעורערת בייצור יחידות עיבוד גרפיות (GPU) המשמשות לאימון והרצת מודלי AI. המשקיעים חוששים שאם המודל הסיני כל כך יעיל, יתכן וצריך פחות כוח מיחשוב, המסופק ע"י אנבידיה, ומכאן שחברות המחשוב כמו אמזון, מטא, גוגל וכו' הוציאו יותר מידיי על תשתית ומעכשיו ירכשו פחות רכיבי אנבידיה. הירידות במניית אנבידיה מעידות על חשש מהשפעה שלילית אפשרית זו על הביקוש לשבבים מתקדמים. גם טייוואן סמיקונדקטור, ספקית מרכזית של אנבידיה, או ברודקום המספקת שבבים לתחום ה- AI, נפגעות כתוצאה מהחשש מירידה בביקוש לשבבים מתקדמים.
לדעתי המצב בדיוק הפוך. זה שהמודל יעיל יותר ורץ בצורה זולה יותר על התשתית של אנבידיה לא יקטין את כמות הרכישות אלא יגדיל אותן, כי ככל שהשירות זול וטוב יותר יש יותר משתמשים ותפוצת השירות רחבה יותר.
אפשר להראות אנלוגיה מעולם התעופה: אם יורידו את מחיר כרטיסי הטיסה וישפרו את חוויית הטיסה ע"י טיסה מהירה יותר (לדוגמה, המציאו דלק חדש זול ומהיר יותר), כניראה שיהיו יותר נוסעים דבר שיאלץ את חברות התעופה לקנות עוד מטוסים גם אם הייצרנים לא יורידו את מחירי המטוסים.
בכל מקרה, בטווח הבינוני והארוך, קשה לראות פגיעה ממשית באנבידיה. לחברה יש מונופול כמעט מוחלט בשוק השבבים המתקדמים ל- AI, והיא נהנית מעמדת יתרון משמעותית בתעשייה, במיוחד כשמדובר בתחומים שמעבר ל-LLM, כמו רפואה, רובוטיקה, נהיגה אוטונומית ועוד. ההישג הסיני, גם אם הוא נכון ומדוייק, ייעל וישפר כרגע את תחום ה-LLM דבר שיגדיל את הביקוש לשירות ואולי גם לרכיבי אנבידיה. בנוסף המודל הסיני אינו מציע פתרונות לתחומים הנוספים הנ"ל, שבהם הדרישות הטכנולוגיות מורכבות ויקרות יותר.
שוק הבינה המלאכותית ותוכניות לעתיד
הבינה המלאכותית נמצאת בתחילת דרכה, וביקוש השבבים עולה על יכולות הייצור העולמיות וממשיך לצמוח. אילון מאסק הגדיר את המטרה של חברת הבינה המלאכותית שלו, X.AI, כ"הבנת היקום" ואני חושב שאנחנו עדיין רחוקים מאוד ממטרה זו כך שרכיבים רבים עוד ירכשו ואנחנו רק בתחילת הדרך.
מנכ”ל OpenAI, סם אלטמן, הצהיר לפני כמה חודשים שבשנים הקרובות יידרשו השקעות של כ-7 טריליון דולר כדי לייצר את השבבים הדרושים לפיתוח הבינה המלאכותית. השקעה כזו מבטאת את היקף התשתיות, האנרגיה והטכנולוגיה הנדרשים כדי לממש את הפוטנציאל של התחום – פוטנציאל שאנו רחוקים מלספק כיום, גם אם ההישג המדווח הסיני של דיפסיק, אמיתי.
מבט קדימה
בטווח הקצר, הירידות במניות השבבים משקפות את התגובה הרגשית של המשקיעים לחשש מפני אובדן יתרון תחרותי ואולי הערכות חדשות לגבי התשתיות הנחוצות. אולם בהתחשב בשלב ההתחלתי בו אנו נמצאים בתחום הבינה המלאכותית וכן במונופול של אנבידיה ובמיקומה המרכזי בתעשייה המתפתחת של הבינה המלאכותית, נראה שהחששות הללו מוגזמים. בנוסף, כל עוד הפתרון הסיני מוגבל ל-LLM בלבד ואינו משתרע על תחומים אחרים, הפוטנציאל שלו לערער את מעמדה של אנבידיה מוגבל מפני שהדרישה לכוח עיבוד בתחומים אחרים גדול.
לסיכום
למרות ההישג המדווח, יש להתייחס אליו בזהירות ולבחון אותו לעומק. בהנחה שהמודל אכן יעיל וזול פי 20 מהמודלים הקיימים, הדבר מראה (1) עד כמה אנחנו רק בתחילת הדרך ועוד צפויות לנו פריצות דרך בתחום, (2) יתכן והדבר יביא להתרחבות השימוש בבינה מלאכותית ולעליה בביקושים לתשתיות בתחום.
בנוסף, קשה לראות בדיווחים אלו איום ממשי על חברות השבבים המובילות כל עוד עלינו לפתור בעיות כה רבות בתחומים כל כך רבים בעזרת בינה מלאכותית. לכן, הביקוש לשבבים ימשיך להיות גדול לעומת ההיצע. הצורך ההולך וגובר בבינה מלאכותית בתחומים רבים מבטיח שהביקוש לשבבים מתקדמים ימשיך לגדול בשנים הקרובות.
אירועים חשובים השבוע
במבט לשבוע הקרוב, החלטת הריבית של הפד צפויה לעמוד במרכז הבמה ביום רביעי בערב (שעון ישראל), לצד ההתפתחויות הפוליטיות שמתרחשות בהירות בעידן טראמפ. במקביל, עונת הדו"חות תופסת תאוצה עם דיווח תוצאות של ענקיות הטכנולוגיה - אפל, מטא (פייסבוק), טסלה ומייקרוסופט. כמו כן, צפוי להתפרסם נתון הצמיחה לרבעון האחרון של 2024, לצד מדד המחירים לצרכן המועדף על הפד (PCE) ביום חמישי.
ביצועי התיקים שלנו
(נכון ל- 27/1/2025)
ביצועי תיק הפרמיום
ההשקעה הראשונית בתיק: 100,000 $ (תחילת 2017).
שווי התיק הנוכחי: 5,323,159 $.
העלייה בשווי התיק בשנת 2023: 94.77%.
העלייה בשווי התיק בשנת 2024: 81.01%.
השינוי בתיק מתחילת השנה ב- 2025: 2.17%-.
תוכלו להצטרף לתיק הפרמיום ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הפרמיום הוא 80 ש"ח לחודש או 960 ש"ח לשנה.
ביצועי תיק הבינה המלאכותית
ההשקעה הראשונית בתיק: כ- 100,000 $ (תחילת יולי 2023).
שווי התיק הנוכחי: $248,632.
הרווח מיולי ועד סוף 2023: $19,273 או 19.27%.
העלייה בשווי התיק לשנת 2024: 176.76%.
השינוי בתיק מתחילת השנה ב- 2025: 2.75%-.
תוכלו להצטרף לתיק הבינה המלאכותית ולראות מי הן החברות המרכיבות את התיק כאן. מחיר תיק הבינה המלאכותית הוא 60 ש"ח לחודש או 720 ש"ח לשנה.
מניות מדווחות השבוע
ראו את החברות החשובות שמדווחות השבוע. בין היתר, טסלה, מטא ומיקרוסופט ברביעי, ואפל בחמישי.

השקעות מוצלחות לכולן/ם!
תוכלו להירשם לבלוג זה חינם כאן ולהתחיל לקבל במייל מאמרים הדנים בתחום ההשקעות.
תוכלו גם לעקוב אחרינו בטוויטר כאן, שם אנחנו מפרסמים עדכונים קצרים יותר.
שימו לב שבמאמר זה אנחנו משתפים אתכם בתחזיותינו, דעותינו ושיקולינו לצורכי מידע, אך אין זה יעוץ או הכוונה כיצד לפעול ו/או לנהל את השקעותיכם ויתכן ואנו משקיעים בחלק או בכל החברות המוזכרות במאמר. על כל אחד ואחת לבצע את בדיקותיו/ה ולהסיק מסקנות בהתאם להעדפותיו/ה.
זכרו, המנוי לתיק הפרמיום, תיק הצמיחה ותיק ה- AI הוא מנוי לשנה. כברירת מחדל המנוי מתחדש אוטומטית כל שנה. תוכלו לסיים את המנוי שלכם בכל עת דרך הפרופיל שלכם/ן (בחרו מהתפריט "המנוי שלי", בחרו בסוג המינוי ו"ביטול מנוי") באתר זה. אם אתם מקבלים את המאמרים גם בהודעות ווטסאפ, תוכלו גם לשלוח הודעת "בקשה להפסקת מנוי פרמיום או צמיחה" או להפסקת השליחה בווטסאפ בלבד.
Comments