top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תUzi Lumbroso

משבר הקורונה ומשבר הדלק - מה עושים?


משבר הקורונה שהתחיל בסין מתפתח למשבר בריאותי וכלכלי בעולם המערבי כאשר בסין הוא הולך ושוכך. סוחרים ומשקיעים רבים מגיבים בפניקה לאור החדשות והירידות בשוק. כמו כן, מתפתח משבר דלק המובל ע"י סעודיה, שמנצלת את הירידה בביקושים לדלק כדי לחסל יריבים פוליטים ומסחריים וגורמת לנפילה של מעל 30% במחירי הנפט ביום אחד.


כדאי לזכור שמשקיעים כמו וורן באפט, ריי דליו ואחרים עשו את הונם בעיקר בזמנים כאלו. אימרותיו של וורן באפט ידועות: "אני פחדן כשכולם חמדנים וחמדן כשכולם מפחדים", או "בתקופות משבר תוכלו לעשות הון אם לא תהיו משותקים בגלל חובות". אלו התקופות בהן וורן באפט מתחיל במסע הקניות שלו. הוא מנהל סכומים של מאות מליארדי דולר ולכן מוגבל הרבה יותר מאיתנו וצריך לפעול בהדרגה.


משבר הקורונה ומשבר הדלק


ווירוס הקורונה מתפשט וממשלות נוקטות בצעדים קיצוניים על מנת להאט את ההתפשטות. צעדים אלו מגבילים את הכלכלה והחדשות הרעות ממשיכות לזרום מכל המסכים. שרשרת ההספקה מארצות כמו סין וקוריאה נקטעת, מדינות סוגרות גבולות, וחברות תעופה ותיירות נפגעות. בתקופה כזו משקיעים מוכרים מכל הבא ליד ונוצרות הזדמנויות נדירות, הקורות אחת ל 10 שנים או יותר.

המגבלות הללו הביאו לירידה תלולה בביקוש לדלקים. סעודיה, שהחליטה לנצל מצב זה ולהכות ביריבותיה הפוליטיות והמסחריות, הגבירה את ייצור הנפט למקסימום והורידה מחירים עד 28$ לחבית. דבר זה פוגע קשות ביצרניות אחרות הגמישות פחות לגבי המחיר, כמו חברות הדלק האמריקאיות, העמוסות בחובות, ומדינות כמו אירן ורוסיה.


התנהלות בעת המשבר


חשוב להתנהל בימים אלו בצורה שקולה וממוקדת ולא לפעול לפי התנהגות העדר. לכן, למרות שאין לנו כדור בדולח ולא נוכל לחזות את העתיד, נוכל לשער כיצד הדברים יתפתחו בסבירויות שונות. הנה כמה השערות ונקודות למחשבה:


1) באופן כלל מצבה של הכלכלה האמריקאית טוב. גם הישראלית. גם אם אין הרבה מקום להוריד את הריבית וגם אם הכלכלה עשויה להינזק בטווח הקצר, אני מאמין שהממשלות והבנקים המרכזיים יזרימו נזילות גבוהה לשוק בכלל ולחברות הנפגעות בפרט.

2) צריך להבחין בין שוק ההון, שכנראה יתאושש מהר יותר, והכלכלה הראלית שתגיב ותחזור לפעילות נורמלית (עם השארת חללים בשטח) לאט יותר.

3) אם נבחן מה קורה בסין, שלמעשה נמצאת לפנינו בשלבי המגפה, נראה שיש ירידה בהתפשטות המגפה ובתי חולים, ששימשו את הנדבקים, נסגרים. רוב העובדים חוזרים לעבודה. שוק ההון שם התאושש בחדות ואף עלה מעל השער הגבוה שלפני הנפילות הראשוניות.



1) חברות הקמעונאות והאונליין (וולמארט, אמזון, שופיפיי) צריכות להרוויח מהמצב כי אנשים קונים יותר ברשת.

2) חברות תיירות, תעופה ודלק ינזקו קשות, לפחות ברבעון הזה ואולי גם ברבעונים הבאים.


הבהלה תגרום לחברות מעולות רבות לרדת למחירי מציאה. כדי שנוכל לפעול ולנצל ירידות אלו, עלינו להיות מצוידים במזומנים. במאמר לפני כשבועיים, 28/2, הצענו להחזיק 15%-40% במזומן ואפשר אף להגדיל מרכיב זה. זאת, רק אם תהיו ממושמעים ותדעו מתי לחזור לשוק, דבר שבדרך כלל לא קורה. הכל תלוי בגודל התיק ולאיזה טווח זמן אתם משקיעים. בטווח הארוך החברות הטובות מתקנות וממשיכות לעלות.

התרשים למטה מראה שככל שההשקעה מתבצעת לטווח ארוך יותר הסיכוי לרווח שנתי ממוצע גדול יותר, ולמעשה בהשקעה ל 10 שנים נרוויח לאורך כל השנים בממוצע.


מקור: Morningstar



לסיכום


התקופה הקרובה עשויה להיות תקופה תנודתית, מלווה בירידות, בה עשויות להיווצר הזדמנויות. היכולת לממש הזדמנויות אלו תלויה ברמת הנזילות שיצרתם בתיק ההשקעות שלכם. קשה לשקול ולקבל החלטות נכונות כשאתם בעין הסערה. לכן, עדיף לתכנן זאת מראש. חישבו על טווח של 3-5 השנים הבאות. איפה החברות בהן אתם משקיעים יהיו אז וכמה הן תהיינה שוות בשוק? אנחנו משקיעים בחברות שמשנות את התחומים בהן הן פועלות, ומעריכים שרוב המניות תהיינה בעלות ערך גבוה משמעותית ממחירן היום והעליה תהיה אקספוננציאלית בשנים הבאות.


השקעות מוצלחות!



גילוי נאות: כותב המאמר עשוי להחזיק באחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר. האמור באתר אינו מהווה המלצת השקעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכיו ובנתוניו של כל אדם.

81 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page